Choose language

Taxonomieën

Gestructureerde, uniforme en bruikbare informatie

Elke organisatie hanteert zijn eigen begrippen, termen en definities, zelfs voor algemene begrippen. Het bereiken van gestandaardiseerde en vergelijkbare rapportages vereist een tool om deze begrippen, termen en definities te standaardiseren.

Advanced 3, Banner Element - Mobile v2 Advanced 3, Banner Element - Desktop

Op één lijn met een taxonomie

Om te voldoen aan de behoefte aan hoogwaardige rapportages is een taxonomie vereist. Een taxonomie is een nauwkeurige specificatie van wat moet worden gerapporteerd. Een taxonomie bestaat doorgaans uit een woordenboek met relevante concepten en een beschrijving van de vereiste (verantwoordings)informatie. De taxonomie bevat duidelijke definities, waardoor rapporterende entiteiten de gevraagde informatie kunnen aanleveren.

4x3-data-quality

Gegevenskwaliteit

Het verwerken van ongestructureerde informatie is zowel uitdagend als foutgevoelig. Taxonomieën bieden gedetailleerde definities en regels, met als gevolg minder fouten en een hogere gegevensnauwkeurigheid.

4x3-better-comparability

Betere vergelijkbaarheid

Bij het gebruik van een taxonomie is data meer gestructureerd en gestandaardiseerd. Vergelijkingen tussen rapporten zijn eenvoudig te maken en gegevens kunnen gemakkelijker worden gedeeld tussen organisaties.

4x3-reduce-reporting-burden

Verminder uw rapportagelast

Een taxonomie vermindert uw rapportagelast door gegevensinvoer eenmaal mogelijk te maken en meerdere keren te gebruiken. Deze gestroomlijnde aanpak bespaart tijd en verbetert de efficiëntie van rapportage en informatieverwerking.

stockimage-6

Voor wie is dit?

Taxonomieën zijn waardevol voor elke organisatie die grote hoeveelheden informatie verwerkt en ontvangt. Ze profiteren van verbeterde interne en externe rapportage, standaardisatie en gestroomlijnde informatieverwerking. Dit omvat organisaties zoals:

 • Banken en financiële instellingen
 • Overheidsinstanties
 • Standaardzetters
 • Toezichthouders
 • Kamers van Koophandel
 • Branche-organisaties
Aimee Latuheru

Aimée Latuheru beantwoordt vragen over

Het gebruik van Taxonomieën in duurzaamheids- rapportages

Iedereen die weleens informatie heeft verzameld om een duurzaamheidsverslag op te stellen, weet dat het een intensief proces is. Sommige bedrijven beginnen er niet eens aan, deels omdat het lastig en arbeidsintensief is.

Maar, dankzij de Europese Richtlijn inzake niet-financiële verslaglegging - die in 2018 van kracht werd - en gezien de groeiende aandacht voor klimaatverandering, is het niet langer mogelijk je te onttrekken aan het rapporteren over je duurzaamheidsdoelen en prestaties. 

Neem gerust contact op

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts horen graag van je en willen je helpen om je zakelijke leven gemakkelijker te maken.

Wat onze klanten zeggen

Bij Visma Connect zijn we er trots op om voorop te lopen in informatie-uitwisseling. Lees hier wat een aantal van onze gewaardeerde partners over ons te zeggen hebben:

 1. Rene van der Meij
  Visma Connect is al jaren onze betrouwbare leverancier op het gebied van taxonomiemodellering. Door hun commitment, opgebouwde expertise en de korte lijnen tijdens het ontwikkelproces zijn we in staat om snel tot de goede uitvragen te komen voor onze bancaire ketens.

  René van der Meij

  CTO SBR Nexus

 2. Dimitri op de beeck
  Ik leerde Visma Connect B.V. afgelopen maanden beter kennen.Ze bouwden in een mum van tijd een connectie tussen #ionbiz en Twinfield. Hiermee helpen we McCoy om hun boekhouding in sync te houden met de operationele verkoop. Zeer blij met de samenwerking.

  Dimitri op de Beeck

  Managing director ionBIZ

 3. René Houwen
  Vanuit de aanbesteding was ZIN op zoek naar een proactieve leverancier die ZIN begeleidt en adviseert bij de opbouw en uitwerking van verbeteringen van de applicaties, en dat via een partnership wil vormgeven ipv via klant-leverancier relatie . Dit omvat onder anderen de doorontwikkeling en toepassen van innovaties binnen programma KIK- V en met name de KIK-Starter en de diverse producten van iStandaarden. In Visma connect hebben we deze innovatieve partner gevonden en bouwen we samen aan een betere toekomst voor de zorg in Nederland.

  René Houwen

  Projectleider Data & Techniek